Energiebeheer

Energiebeheer

Wanneer je een energiezuinig huis hebt draagt dit bij aan een duurzamere wereld. Het is belangrijk dat er minder energieverspilling plaatsvindt. De uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen worden daarbij teruggebracht. Wanneer er inzicht wordt gecreëerd in het beheersen van het energiegebruik kan je ook nog eens je energiekosten verlagen.

De overheid heeft met het energieakkoord kantoren, onderwijs- en zorginstellingen verplicht om met een bewakingssysteem het energiegebruik te beheren. Alle kantoren dienen in 2023 te beschikken over een C energielabel. Energiebesparende maatregelen worden getroffen om een positief effect te creëren op het binnenklimaat van gebouwen. Een comfortabel werk- en leefklimaat bevordert de algemene prestaties.

Energiebeheer is een manier waar energiegebruik en de kosten ervan actief worden beheerd en beheerst. Het beheren van energie bestaat uit twee activiteiten die met elkaar verbonden zijn, namelijk het krijgen van inzicht in het gebruik en de kosten en maatregelen om energie te besparen. Het beheer van energie begint allemaal met de monitoring van energie. Door het analyseren van data kunnen patronen worden herkend en kan je mogelijkheden tot besparen identificeren. Wanneer er inzicht wordt verkregen in het gebruik van energie en de besparingsmogelijkheden dan kan je eventuele besparingen effectief realiseren. Wanneer je veel gebruikt dan heb je natuurlijk wel kansen en mogelijkheden om te besparen op de kosten van energie en de uitstoot van CO2. Wanneer je dit niet zit zitten om zelf te doen dan kan je ondersteund worden door een energieadviseur. Wanneer je deze technisch specialist inhuurt kan de persoon jouw helpen bij het maken en het realiseren van eventuele besparingen.

Om besparingen m.b.t. de energie ook daadwerkelijk te realiseren zul je als mens of als organisatie technische aanpassingen moeten treffen. Een logische eerste stap kan Good housekeeping (GHK) zijn. Hiermee kunnen maatregelen en optimalisaties doorgevoerd worden waarmee energie kan worden bespaard. Het goed afstellen van installaties is een voorbeeld hiervan.

MEER ARTIKELEN

Opwarming van de aarde

Luchtvervuiling

Smelten van de ijskappen

RECENTE BERICHTEN