dak

Verduurzaam je huis door te isoleren

Het isoleren van je huis heeft meerdere voordelen, niet alleen voor jezelf maar ook voor het milieu. Door je huis te isoleren blijft de warmte in de winter binnenshuis, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit kost jou niet alleen minder geld, je draagt ook nog eens een steentje bij aan de natuur. Andersom houdt een goed geïsoleerd huis in de zomer de warmte juist buiten, waardoor je in een fris huis aan de warmte kunt ontsnappen. Het verduurzamen van je huis door te isoleren heeft dus meerdere voordelen, maar hoe begin je daaraan? Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor het isoleren van je dak voor je op een rijtje gezet. 

Welk materiaal is geschikt voor mijn dak? 

Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor ieder dak. Dit is afhankelijk van de ruimte, je budget en je onderdak. Het meest gebruikte isolatiemateriaal is glaswolisolatie. Met een prijs van €20,- per m2 is dit ook het goedkoopste materiaal om te laten plaatsen. Daarnaast is glaswol licht van gewicht en heeft het een hoge isolatiewaarde. Isolatiewol neemt echter wel wat ruimte in beslag. Heb je niet zoveel ruimte op je bovenverdieping? Dan zijn isolatieplaten een betere optie. Deze nemen niet zoveel plaats in en hebben een relatief hoge isolatiewaarde. De hoogste isolatiewaarde wordt gegeven aan rotswol. Dit is een dikker materiaal gemaakt van vulkanisch gesteenten, waardoor het beter isoleert dan glaswol. Tot slot kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van spuitisolatie, beter bekend als pur. Dit materiaal is het gemakkelijkste om te plaatsen en kan zelfs de moeilijk te bereiken plaatsen opvullen. 

Hellend of plat dak? 

Naast het materiaal wat je voor de isolatie wilt gebruiken, speelt ook het type dak een rol in de mogelijkheden. Een plat dak heeft namelijk een andere aanpak nodig dan een hellend dak. Beide daken kunnen zowel langs binnen als langs buiten geïsoleerd worden. Dit houdt in dat de isolatie aan de buitenkant of binnenkant van het dak geplaatst wordt. Gebruik je de bovenste verdieping van je woning niet om in te leven maar slechts als opbergruimte? Dan raden we aan om je vloer te laten isoleren. 

Subsidie aanvragen voor het isoleren van je huis 

Omdat het isoleren van je huis erg bijdraagt aan het milieu, heeft de overheid besloten om hier subsidies voor te verstrekken. Zo is er een verlaagd btw-tarief wanneer je het dak, de vloeren, kelder of muren wilt isoleren, en kun je een energiebespaarlening aanvragen. Hierdoor wordt het isoleren van je huis een stuk aantrekkelijker! Meer informatie over subsidies of isoleren vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *