Er worden ieder jaar weer onheilspellende warmterecords gebroken. De klimaatverandering draait in hoge versnellingen en de strijd daartegen ook. Helaas schiet de strijd nog te kort. Met de internationale klimaatplannen die er zijn gemaakt zal de aarde wereldwijd opwarmen met een temperatuur van maar liefst 3,2°C. Een stijging van de temperatuur heeft vervelende gevolgen voor de natuur en de mensheid.
In de laatste honderden jaren is het in de wereld 1 °C warmer geworden. De temperatuurstijging in Nederland is zelfs met 1,7 °C toegenomen. Het behouden en het herstellen van natuurgebieden is een wapen tegen de verandering van het klimaat. Het is dan ook een van meest efficiënte wapens, omdat deze gebieden een grote biodiversiteit hebben. Dit is niet alleen een strijdmiddel tegen de klimaatverandering, maar ook voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Het lijkt een hele opgave om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Nederland is erg kwetsbaar voor deze veranderingen van het klimaat. De biodiversiteit staat in ons land dan ook onder druk.
Er zijn erg veel organisaties die strijden tegen de klimaatveranderingen op de wereld. Wanneer deze organisaties hier niet tegen strijden sterft hoogstwaarschijnlijk een derde van alle dier- en plantensoorten uit, mogelijk nog binnen deze eeuw. De veerkracht van de landschappen waarin we werken moet versterkt en verstevigt worden zodat de natuur zich hier beter aan kan aanpassen.